Križarjenje po »Zmajevim zalivom«

Po nekaj dnevih raziskovanja Hanoja, zapustimo prestolnico in se odpravimo proti morju. Preko turistične agencije, kar je bilo najugodneje, smo namreč rezervirali križarjenje po zalivu Ha Long. Z majhnim avtobusom se odpeljemo do 130 kilometrov oddaljenega pristanišča, od koder nas s čolnom zapeljejo do ladje, ki predstavlja naš dom za naslednjih par dni. Križarili smo po dih jemajočem tropskem kraškem svetu, zalivu, ki je na seznamu Unescove naravne svetovne dediščine. Nahaja se vzdolž obale v zalivu Tonkin, blizu vietnamsko-kitajske meje, sestavlja ga na tisoče kraških formacij, naravnih mostov, kraških jam in otočkov, ki kot zeleni panji vznikajo iz smaragdnega Južnokitajskega morja. Večina otočkov je nenaseljenih. Pokrajina je čarobna, idilična in neverjetno fotogenična. Med plovbo na slikoviti ladji z umetelno izrezljanimi zmajevimi glavami opazujemo igro narave z morjem in zemljo, ribiške vasice in domačine med ribolovom.

Ime tega svetovnega čudesa dobesedno pomeni zaliv dvigajočega se zmaja in izhaja iz starodavne legende. Ta pravi, da so se v času, ko se je država šele izoblikovala, Vietnamci morali boriti proti močnimi vsiljivci, ki so vdirali preko Severnega morja. Ker se mu je država smilila, je cesar Jade poslal mamo zmajev in njene mladiče, da pristanejo na zemlji in pomagajo Vietnamcem ubraniti državo. Medtem ko je nasprotnik vdiral v državo, se je mama zmajev s svojimi otroci nenadoma pojavila s svojim božanskim ognjem in ogromnimi smaragdi uničila napadalce. Smaragdi iz ust zmaja so se razpršili po bojišču na morju in oblikovali obrambni zid, zaradi katerega so se nasprotnikove ladje potopile. Zahvaljujoč zmaju so bili severni vsiljivci premagani in v državi je ponovno zavladal mir. V tisočih letih, se je smaragdni zid spremenil v otoke različnih velikosti in oblik. Po bitki se zmaji niso vrnili v nebesa, ampak so v človeški obliki ostali na zemlji in pomagali prebivalcem pri poljedelstvu. V čast zmajem so zaliv poimenovali v Zmajev zaliv. Zaradi te legende pa Vietnamci verjamejo, da imajo zmajeve korenine.

Zasidramo se pred vhodom v eno izmed mnogih kraških jam. Jama Sung Sot spominja na Postojnsko, skozi odprtino v njej pa se ponuja nepozaben in popularen razgled na zaliv. V bližini jame po morju zaplujemo tudi s kajaki. Ko smo z ladjo zasidrani sredi zaliva, čas izkoristimo za skoke iz palube in plavanje v morju. Večeri so namenjeni okusni večerji, raj za vse ljubitelje morskih specialitet, a na srečo zame, ki ne maram morske hrane, tudi spomladanski zavitki, sojina omaka in, seveda, riž. Ob večerih na vseh ladjah odmevajo tudi priljubljene karaoke. Naslednji dan nekateri turisti zapustijo zaliv, mi pa zaplujemo še dlje proti največjemu otoku Cat Ba. Najprej še postanek na farmi biserov, kjer lahko vidimo pridobivanje biserov.

Nato prekolesarimo manjši otok Viet Hu, ne uide nam plavanje na rajskem Opičjem otoku. Da, glavni prebivalci so opice, takšne, ki rade kradejo stvari. Zato po opozorilih posadke le hitro zaplavamo v turkiznem morju, z očmi uprtimi na rajski beli pesek, kjer imamo brisačo in japonke. Naslednji dan priplujemo do otoka Cat Ba. Obiščemo plavajočo vasico, sprehodimo se po otoku, zaplavamo v morju in žejo pogasimo s kokosovim mlekom. Cat Ba je največji otok v zalivu, več kot polovico otoka prekriva nacionalni park, kjer prebiva ogroženi zlato-glavi langur. Cat Ba pomeni »Ženski otok« (Cat pomeni pesek in Ba ženska). Legenda pripoveduje, da so bile pred mnogimi stoletji ubite tri ženske iz dinastije Tran, njihova trupla pa naj bi naplavilo vse do otoka. Vsako truplo so odkrili lokalni ribiči na različnih plažah. Po nočitvi na otoku, je čas, da se tudi mi poslovimo od plovbe med apnenčastimi otočki.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s