Izgubljeno mesto Angkor

Siem Reap je najbolj priljubljena turistična točka v Kambodži. Čeprav ni mesto tisto, ki privablja na milijone obiskovalcev. V Siem Reap-u najdemo arhitekturo v kolonialnem in kitajskem stilu predvsem v Francoski četrti in okoli Starega trga. Prav tako ima muzeje, tradicionalne Apsara plesne predstave, kamboške kulturne vasi, trgovine s spominki in domačo obrtjo, kmetije svile, predelovalnice riža na podeželju in ribiške vasice v bližini jezera Tonle Sap. Ker je mesto tako priljubljena turistična destinacija, je zraslo tudi ogromno hotelov, resortov in restavracij. Okoli 90 odstotkov turistov na poti med Vietnamom in Tajsko se ustavi v Siem Reapu. Obiskanost mesto dolguje bližini neverjetnim in priljubljenim Angkor templjem. Siem Reap je izhodiščna točka v starodavni svet. Mesto živi predvsem od masovnega turizma, kar postane očitno, ko izstopimo iz avtobusa. Vozniki tuk-tukov nas obkolijo, vsak z željo po boljšo ponudbi. Odločimo se za voznika po imenu Srečko (Lucky), ki nas  zapelje v središče mesta. Vnaprej si hostla nismo upali rezervirati. Zaradi nedavnih poplav, ki so prizadele eno najbolj prometnih in turističnih ulic v strogem središču mesta, da je bila ta še teden dni pred našim prihodom poplavljena. Srečku smo za tri dni vodenja plačali štirideset dolarjev, v ceno pa je bil vključen ogled sončnega zahoda in vzhoda ter obisk tudi bolj oddaljenih templjev. Poskrbite, da se dogovorite tako, saj so tudi oddaljeni templji pravi dragulji, gledanje sončnega vzhoda in zahoda v Angkor-ju pa vam bo za vedno ostalo v spominu.

Globoko v gozdu Kamboške province Siem Reap se med drevesi skriva starodavno kamnito mesto. Že več kot dvajset let je mesto Angkor pod UNESCOvo zaščito, odkar je mesto služilo kot prizorišče filma Angeline Jolie – Tomb Raider, pa so templji še bolj zanimivi za turiste. Sami smo te mogočne in impresivne templje, z Angkor Vat-om kot najslavnejšim na čelu raziskovali tri dni. Je največji nacionalni ponos. Čeprav le eden med stotimi ohranjenimi templji in zgradbami, je masivni Angkor Vat najslavnejši kamboški tempelj, ki je upodobljen tudi na zastavi. In čaščen je z dobrim razlogom. Arheološki park Angkor vsebuje veličastne razvaline različnih prestolnic Kmerskega imperija od 9. do 15. stoletja. Poleg templja Angkor Vat sta priljubljena še Angkor Thom in tempelj Bayon z neštetimi kiparskimi okrasji.

Kompleks templja Angkor Vat je tako ogromen, da kljub trumi turistov, lahko najdeš samotni kotiček. Angkor Vat je s 162,6 hektarji največji verski spomenik na svetu. Zgrajen je bil kot hindujski tempelj v Kmerskem imperiju, postopoma pa se je konec 12-ega stoletja spremenil v budistični tempelj. Sodobno ime Angkor Vat pomeni mesto templjev in je najpomembnejše arheološko najdišče v jugovzhodni Aziji. Gre za največji spomenik v starodavnem mestu Angkor in tudi najbolje ohranje. Angkor Vat je prava arhitekturna mojstrovina. Da je najboljši in najlepši spomenik, priča popolnost v sestavi, ravnotežju, razmerju, reliefu in kipih. Zgradili so ga kot pogrebni tempelj za kralja Suryavarman II, posvečen pa je hindujskemu bogu Višnuju. Da smo si podrobno ogledali ves dih jemajoči tempeljski kompleks, smo porabili več kot štiri ure.

 

Poleg Angkor Vata, sta najbolj obiskana še Bayon in Ta Phrohm, ki ju je tako kot mnoge že zaobjela džungla. Vsi templji so okrašeni s kipi mitoloških večglavih kač, s kipi bogov Višnuje, Ganeša in Garude. Nadaljevali smo vzpenjanje in prebijanje skozi starodavne ruševine v templju Ta Prohm. Je znan tempelj, saj je bil filmsko prizorišče Tomb Raider-ja. Ko so prišli prvi arheologi, so odstranili toliko dreves, kolikor je bilo mogoče, da razkrijejo in ohranijo templje. Vendar danes v Ta Phrohm-u drevo in tempelj ne moreta obstajati drug brez drugega. Zaradi tega harmoničnega ravnovesja so templji v Angkor-ju skrivnostni in čarobni. Zdi se, kot da je mati narava zaobjela ruševine, korenine dreves pa so si pot izkopale skozi težke bloke sten templja in zdaj dušijo kamne.

Zvečer nas je Srečko pripeljal do vznožja gore Phnom Bakheng, da bi si z nje ogledali sončni zahod v dolino. Povzpeli smo se na vrh gore, kjer je že čakala množica ljudi. Čeprav tempelj na vrhu ni nič posebnega, je priljubljen zaradi visoke lege, ki omogoča občudovanje zatona žgoče krogle. Okoli petih popoldne smo bili priča čudovitemu sončnemu zahodu. Naslednje jutro smo se morali zbuditi že ob treh ponoči. Želeli smo si ogledati sončni vzhod nad Angkor Vatom okoli štirih zjutraj. Pohiteti smo morali, da smo našli primerno točko za opazovanje tega spektakla. Kljub zgodni uri, je tempelj že bil preplavljen s turisti. Občudovanje sončnega vzhoda je globok, čaroben in nepozaben. Že tempelj sam je nekaj najlepšega, kar sem videla, sončni vzhod nad njim pa le še češnja na vrhu torte. Predstava je res spektakularna. Velika rdeča krogla se počasi prebije skozi vrhove templja ob spremljavi zvokov bobnov. Najprej vidiš samo senčne obrise tega arhitekturnega bisera, nato pa tempelj zasije v jutranji svetlobi in v vsej svoji lepoti. A ne pričakujte samote, poleg nas je bila absolutna norišnica – pravi zid ljudi, ki so vsi fotografirali sončni vzhod. Spremljati, kako sončni žarki nežno osvetljujejo tempelj je bilo čarobno.

V jutranji svetlobi smo odkrivali še druge templje, med njimi Prasat Kravan, Ta Som, Pre Rup in velik kompleks templjev Angkor Thom, ki ga je dal zgraditi kralj Jayavarman VII, ki je vladal v poznem 12. stoletju.

Naslednji dan smo se odpeljali nekoliko dlje do templja Banteay Srei. Še teden dni pred našim obiskom, so bili turisti tam ujeti zaradi poplav in so jih morali reševati s helikopterjem. Banteay Srei je tempelj iz 10. stoletja, posvečen hindujskemu bogu Šivi. Nahaja se 25 kilometrov severovzhodno od glavne skupine templjev. Banteay Srei za mnoge velja kot dragulj Angkorške umetnosti. Tempelj je izrezan iz kamna rožnate barve in vsebuje nekaj najlepših rezbarij iz kamna. Čeprav je eden najmanjših mest v Angkor-ju, pomanjkljivost v velikosti nadoknadi v čudoviti umetnosti, še posebej v tridimenzionalnih rezbarijah. Banteay Srei pomeni mesto ženk in pravijo, da so mesto najbrž zgradile ženske, saj je okrasje preveč fino, da b bilo narejeno z moško roko.

Po raziskovanju ženskega templja, smo se zapeljali do velikega jezera Tonle Sap. Zaradi močnega dežja v prejšnjih dneh je jezero zalilo bližnjo vasico. Da ne bi hodili po blatu, se povzpnemo na lesen voz, ki ga poganjajo krave. Peljali smo se mimo lesenih poplavljenih hiš, kjer smo opazovali, kako so otroci čofotali v poplavni vodi. Nato smo se s čolnom zapeljali proti plavajoči vasici Kampong Phluk na jezeru. Tam smo pojedli kosilo, spoznali prikupne tri hčerke, ki živijo v hiši poleg restavracije. Razdelili smo jim sladkarije. Te smo dali tudi otrokom na poti nazaj od jezera do tuk-tuka. Najprej je do voza pritekel fantek, dali smo mu bonbone, nato pa so se iznenada vsuli še ostali otroci in pograbili vse sladkarije. Zvečer smo si v Siem Reapu privoščili večerjo in predstavo tradicionalnega Apsara plesa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s