6 krajev, ki jih morate obiskati na Tirolskem v Avstriji

“Tu sem končno našel prostor tišine, prostor miru, nekaj, kar bi si lahko samo želel,« je leta 1829 o Tirolski zapisal Johan Wolfgang von Goethe.

Deželo Tirolsko v Avstriji razmejuje na severni in jugovzhodni del 20 kilometrov širok pas, znan kot Alpska ločnica. Ozemlje dežele se nahaja v vzhodnih Alpah na prelazu Brenner, najvišja gora na Tirolskem je Groβglockner. Z višino 3797 metrov je tudi najvišji vrh Avstrije. Obiskovalci Tirolske lahko doživijo veličastno in očarljivo pokrajino. Osupljiva okolica ponuja neštete aktivnosti na prostem tako pozimi, kot tudi poleti. Številnim obiskovalcem Tirolska predstavlja možnost, kjer se sprostijo, se osvobodijo skrbi, pobegnejo stresu in so eno z pristno naravo. Z več kot petsto vrhovi nad 3000 metri, več kot šeststo ledeniki vzdolž alpskega grebena, bujnimi zelenimi travniki in očarljivimi kočami, ima Tirolska resnično edinstveno pokrajino. Čeprav sem obiskala Tirolsko z avtomobilom, so kraji povezani tudi z javnim prevozom.

 tyrol (on the way to Innsbruck)

  1. Salzburg

 

Očarljivi Salzburg se zahvaljujoč spektakularni arhitekturi, povezavi s filmom Moje pesmi, moje sanje in ker je rojstno mesto znanega skladatelja Wolfganga Mozarta, opira predvsem na turizem. Največ denarja Salzburgu prispevata Mozart in Moje pesmi, moje sanje, mesto pa skriva tudi rastočo umetniško sceno, urejene parke, neverjetno arhitekturo in koncertne dvorane. V Salzburgu prevladujejo cerkve, gradovi in palače. Ni neverjetno, da je bilo slikovito staro mesto razglašeno za svetovno kulturno dediščino. V starem mestu (Aldstadt-u), ki je pod Unescovo zaščito lahko preživiš ogromno časa, se sprehajaš med baročnimi cerkvami do drugih veličastnih spomenikov. Ko si v starem mestu si je nujno ogledati Salzburško katedralo, samostan Svetega Petra, utrdbo Hohensalzbur in Mozartovo rojstno hišo. Kamorkoli greš v Salzburgu te pokrajina, arhitektura, glasba in zgodovina ponesejo višje od oktave glasu Julie Andrews.

 

 

2. Hinterglemm and Saalbach

Vasi Saalbach in Hinterglemm, počivata, skriti med Alpami, ponujata nepozaben gorski svet. V poletnem času, vas sedem gondol očara s pogledom na panoramo gora Kohlmais, Reiterkogel, Schattberg, Zwölferkogel, Asitz in Wildseeloder, kjer lahko okusite nenavaden pogled na alpske vrhove. Za pohodnike in kolesarje gore ponujajo več kot 550 kilometrov označenih poti in gorskih kolesarskih poti, na voljo so tudi poti za bolj izkušene pustolovce. Večina hotelov in penzionov v Hinterglemmu brezplačno nudi Joker karto, ki vključuje neomejeno uporabo žičnic in tudi avtobusov, ki povezujejo vasi. Uspelo mi je doživeti vrh Reiterkogel-a (1408m) in Zwölferkogel-a (1984m) v Hinterglemmu, vrhunec pa je bil vrh gore Schattberg v Saalbachu na 2020 metrih. Razgled z vrha je dih jemajoč. Na sončen dan lahko uživate v panoramskem pogledu z vrha Schattberga, ki je visoka gora v Kitzbühelskih Alpah. Čeprav je sonce kukalo izza oblakov, je veter prinašal mraz. V dolini je bilo okoli 20 stopinj, na 2020 pa je bilo pod 15.

 

  1. Zell am See

 Sredi jezer, gor in ledenikov leži čudovito alpsko mesto Zell am See. V trenutku ti ukrade srce z modrim jezerom (Zeller See), majhnim centrom, posutim s svetlo pobarvanimi kočami, obdan s snegom pokritimi vrhovi Hohe Tauren. Glavna znamenitost v mestu je zagotovo jezero, ki ima obliko arašida in površino 4,7 kvadratnih kilometrov. To slikovito alpsko mesto ni tipično kmečko naselje, kot večina majhnih avstrijskih vasi, ampak večje mesto ob jezeru, z očarljivim starim mestnim jedrom. Čeprav priljubljeno v poletnem času zaradi jezera, je Zell am See eno najpomembnejših avstrijskih smučišč. Čez vso leto ledeniška smučišča Kitzsteinhorn na Kaprunu, Maiskogel na Kaprunu in Schmittenhöhe v Zell am See ponujajo 130 km prog in 54 žičnic. Poleti se sprehodite ob jezeru, najamite čoln in veslajte sami ali si privoščite kozarec vina ali piva na plovbi z ladjico

 

  1. Innsbruck

 Innsbruck je večje gorsko mesto in tudi prestolnica dežele Tirolske. Sedi v ozki dolini, ki jo omejujejo gore. Center Innsbrucka se, kot pri mnogih, če ne kar vseh, Tirolskih mestih imenuje staro mesto ali Altstadt. Gre za območje namenjeno pešcem, posutim s trgovinami, bari, restavracijami in veliko lepimi stavbami v baročnem slogu. Priporočam bivanje v hotelu zunaj starega mestnega jedra, saj bo ceneje in le dobrih 15 minut hoje do Altstadt-a. Tirolska prestolnica obiskovalce očara s svojimi znamenitostmi in z višino. Ko se sprehajate po starem mestnem jedru se počutite, kot na snemanju srednjeveškega filma; stavbe so barvite, v različnih odtenkih rumene, zelene, roza in modre barve. Če pogledaš navzgor, si obkrožen z gorovjem Nordkette, naravnim mestnim nebotičnikom. Najboljši del Innsbrucka je prav to, da te Alpe obkrožajo v vseh smereh.

 

 

  1. Zugspitze

 Zugspitze je z 2962 metri najvišji vrh gorske skupine Wetterstein. Najhitrejša in najkrajša povezava iz Innsbrucka do Zugspitza pelje preko prelaza Fernpass v tirolskih Alpah v Avstriji. Pot ponuja osupljive poglede na Alpe. Meja med Nemčijo in Avstrijo poteka prav čez goro. Včasih je bila mejna kontrolna točka na vrhu, ker pa sta obe državi članici Schengenskega območja, kontrola ni več potrebna. Obiskala sva najvišjo goro v Nemčiji iz avstrijske strani v vasi Ehrwald. Deset-minutna vožnja s Tirolsko Zugspitze nihalko vas bo stara 42 evrov (vožnja v obe smeri). Zgornja postaja se nahaja na 2950 metrih nadmorske višine, v bližini vrha Zugspitze (2950m). Žičnica Zugspitze je začela obratovati leta 1926, vožnja z njo pa ponuja neverjetne poglede na vrhove vzhodnih Alp. Če prihajate na Zugspitze z Nemške strani, se na vrh zapeljite z vlakom. Bavarski železniški promet na vrh poteka znotraj severnega boka gore vse do Zugspitzplatt-a. Čeprav je bil vrh zavit v oblake, je bilo stati na »vrhu sveta« še vedno osupljivo.

 

 

Če ste že tako blizu Bavarske v Nemčiji, se zapeljite čez avstrijsko-nemško mejo in obiščite slavni, romantični grad Neuschwanstein. Najbolj slaven Evropski grad je resnično pravljičen. Zgrajen je bil leta 1869 kot poletno zatočišče kralja Ludvika II, ampak je na žalost umrl, preden je bil grad zgrajen. Tako ga nikoli ni videl v vsej svoji slavi. Postavitev gradu ne bi mogla biti bolj idilična; sedi v eni najlepših sotesk južne Bavarske in gleda na Alpe, zaradi česar je eden izmed najbolj fotografiranih znamenitosti v Nemčiji. Grad, ki je kot iz slike, vsako leto obišče več kot milijon obiskovalcev. Zato pričakujte ogromne množice turistov. Na žalost, je bil v času najinega obiska, vstop v grad že razprodan. Pogled od zunaj je še vedno bil vreden prihoda in je pomenil uresničitev sanj. Če veste točen čas obiska, priporočam rezervacijo vstopnic preko spleta. Tako boste imeli zagotovljen vstop in tudi preskočili boste dolgo vrsto za nakup vstopnic. Blagajna se nahaja v vasi Hohenschwangau pod gradom. Od tam se lahko do gradu zapeljete z avtobusom, ali pa se kar sprehodite. Najlepši pogled na grad naj bi bil iz Marienbrucke, ampak je most zaradi gradbenih del zaprt od lanskega avgusta.

 

  1. Haalstatt

 Hallstatt predstavlja avstrijske sanje. Kar vidiš, je prelepo za besede. Gre za enega med najbolj mirnimi kraji na svetu. To majhno mesto, ki spominja na sliko z razglednice gleda na jezero Hallstatt in je zaradi svojega čara in okoliških slavnih gorovjih mnogokrat poznano kot eno izmed najlepših jezerskih mest na svetu. Največja znamenitost je samo slikovito mestece, ki bo zagotovo glavni motiv počitniških fotografij. Sedem tisoč let stara vas ima dolgo zgodovino in je vgrajena v gore okoli jezera. Ker sem si za ogled očarljivega mesta vzela le nekaj ur, sem morala izpustiti razgled z ladje na jezeru. Prav tako si nisem privoščila 70-minutnega ogleda rudnika soli. Hallstatt ima namreč najstarejši rudnik soli na svetu. Za najboljši pogled jezera se odpravite s panoramsko vzpenjačo na goro Salzberg do Sywalk-a. Impresivna razgledna ploščad ponuja edinstven razgled na jezero Hallstatt in na masivno gorsko kuliso.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s