Pobeg za podaljšan vikend: Budimpešta

V Budimpešti je preteklost na vsakem vogalu. Madžarska prestolnica je pravi arhitekturni biser in je znana kot eno najlepših mest v Evropi. Budimpešto prevevajo slavna in impresivna arhitektura, neskončna zgodovina, svoj pečat so pustili vplivi tako vzhoda kot tudi zahoda. Mesto sem obiskala že trikrat in še vedno me preseneča njegova lepota. Na zadnjem obisku sem Budimpešto raziskovala tri dni. V nadaljevanju si preberite moje priporočilo o tem, česar ne smete zamuditi ob obisku.

  1. Viseči most

 Most je bil zgrajen leta 1849 in je takrat veljal za prvi stalni most čez Donavo na Madžarskem ter kot največji viseči most v Evropi. Razteza se med Budo in Pešto, dvema predeloma Budimpešte. Zame je to najbolj očarljiv most v mestu. Ker sem bivala v lepem Lanchid 19 Design hotelu na strani Pešta, ki se nahaja tik ob mostu, sem ga prečkala večkrat. In prečkati ta znameniti most je nujno v Budimpešti. Prečkanje Széchenyi Lanchid-a je kratek sprehod in ne glede na to, v katero smer hodiš, ponuja neverjetne in čudovite razglede. Na koncu mostu v delu Buda boste prišli do trga Clark Adam, v delu Pešta pa se razteza trg Széchenyi István. Priporočam prečkanje mostu podnevi in tudi v večernih urah oziroma ponoči, ko vsi mostovi in znamenitosti zasvetijo.

  1. Reka Donava

 Reka Donava predstavlja ločnico med Budo in Pešto. Sprehodite se ob mogočni lepi modri Donavi. Ne spreglejte kipa Male kraljična, ki sedi ob tračnicah na nabrežju reke.

img_8825
Little Princess

Ob promenadi Donave lahko najdete še eno umetnino. S Čevlji na Donavi se na ganljiv način spominjajo tisočih izgubljenih življenj med nacistično okupacijo. Gre za spomenik Židom, ki so padli pod streli puščic med letoma 1944 in 1945. Žrtve so postavili v vrsto in jih ustrelili v reko. Ker so bili čevlji v tistih časih dragoceni, so si jih morali sezuti. Spomenik vključuje 60 parov železnih čevljev, vsak par pa je bil narejen po vzoru originalnega para iz leta 1940.

  1. Grajski grič

Na grajski grič (Várhegy), ki se dviga 84 metrov nad Donavo, se lahko povzpnete peš, uporabite stopnice, dvigala, ali se celo zapeljete z vzpenjačo. Mogočni grad Buda sedi na vrhu griča in se ga pogosto omenja kot Kraljeva palača. Predstavlja dom številnim kulturnim ustanovam in dvema muzejema (Narodni galeriji in Muzeju zgodovine Budimpešte). Grajski grič je priznan kot svetovna kulturna dediščina, čeprav se je veliko spremenilo od 13. stoletja, so njegove glavne ulice še vedno podobne srednjeveškim potem. Ne spreglejte neverjetnega razgleda z obzidja ob gradu, ki je bil dom Madžarskim kraljem od 13. stoletja. Priporočam, da se sprehodite po tlakovanih ulicah in odkrivate grajski grič v lastnem tempu. Moje najljubše območje v Budimpešti se nahaja prav na grajskem griču:

  1. Ribiška trdnjava in Matjaževa cerkev

 V grajskem okrožju se nahajata tudi dve neverjetni, če ne kar najlepši znamenitosti v Budimpešti; in sicer Ribiška trdnjava in Matjaževa cerkev. Občudovali boste čudovito arhitekturo in spektakularen razgled na mesto.

img_8891

Zgodovinsko Matjaževo cerkev so zgradili pred več kot 700 leti. Predstavljala je prizorišče za številna kronanja, služila pa tudi kot poročni prostor za dve poroki velikega Madžarskega kralja Matjaža, od tod izvira tudi ime cerkve. Prelepo cerkev odlikuje neverjetna opečnata streha.

Poleg Matjaževe cerkve se nahaja moja najljubša: Ribiška trdnjava. V starih časih so ribiči služili za zaščito tega območja, v primeru, da bi se mongolska vojska vrnila, po ribičih pa se trdnjava tudi imenuje. Zgradba iz belega kamna je bila zgrajena v poznih 1800. in privablja na tisoče obiskovalcev dnevno. Sedem stolpov na Ribiški trdnjavi simbolizira šotore sedmih madžarskih plemen, ki so ustanovili narod leta 896. Bela trdnjava izgleda kot iz pravljice. Med obiskom Halaszbastya se predajte prečudovitim pogledom na Budimpešto, saj trdnjava nudi najlepši razgled.

  1. Madžarski parlament

 Še ena znamenitost, ki je v Budimpešti ne smete spregledati. Veličasten primer neogotske arhitekture je stara več kot sto let in je verjetno najbolj impresivna zgradba v Budimpešti. Parlament je viden od kjerkoli. Neverjeten je v dnevni svetlobi, prav tako pa, ko zasije ponoči. Občudovala sem ga le od zunaj. Najboljši pogled nanj, kot sem že omenila, je iz Ribiške trdnjave, priporočam pa tudi, da ga fotografirate na nasprotni strani Donave. Madžarski parlament je tretja največja zgradba parlamenta na svetu, ima 691 sob in kar 20 kilometrov stopnic. V bližini parlamenta boste opazili kip moža, ki se stoji na mostičku. Gre za Imre Nagy-a, predsednika Madžarske vlade pred madžarsko revolucijo leta 1956.

  1. Hősök Tere (Trg Herojev)

 Trg Herojev je Unescova svetovna dediščina, ki izraža spoštovanje 1000-letnici ustanovitve Madžarske in se nahaja na koncu avenije Andrássy. Avenijo mnogokrat primerjajo s Pariško Champs- Elysees in prav to je bila tudi moja prva asociacija, ko sem se vozila po aveniji. Da prispete do enega največjih trgov v Budimpešti, se lahko sprehodite, zapeljete z metrojem ali kar z avtomobilom, kot sva se midva. Gre za kompleks kipov, ki predstavljajo sedem poglavarjev Madžarov in drugih pomembnih narodnih voditeljev. Hősök Tere je obdan z Umetnostnim muzejem. Osrednja značilnost trga je spomenik Millenium. Trg se nahaja v sprednjem delu mestnega parka in od tam se lahko sprehodite do naslednje znamenitosti.

  1. grad Vajdahunyad

 V mestnem parku se tako kot Trg Herojev nahaja tudi grad Vajdahunyad. Natančneje, grad je poleg jezera, ki je poleti namenjen čolnarjenju, pozimi pa se spremeni v drsališče. Zgrajen je bil leta 1896 in predstavlja mešanico različnih arhitekturnih slogov (je nekakšen talilni lonec gotike, renesanse, romanike in baroka) in temelji na transilvanskem gotskem gradu. Prav zares vas bo spomnil na grad Drakule. Grad stoji na umetnem otoku in je dostopen preko štirih mostov. Je dom številnim festivalom, koncertom in razstav kmetijskega muzeja. Na dvorišču gradu stoji kip Anonymnous.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s