48 ur v Kuala Lumpurju

Če letite v Azijske bisere, mnogokrat prestopite v Malezijskem glavnem mestu. V ta namen sem spisala sem kratek vodič, kako preživeti dan ali, kot v mojem primeru, dva dni v Kuala Lumpurju. V primeru, da imate med letoma nekaj ur, dan ali dva časa, boste želeli čim bolje izkoristiti čas za raziskovanje vseh neverjetnih znamenitosti in okusiti bogato kulturo Malezije. Najprej pa nasvet za vse potnike na letališču: Poskrbite, da imate dovolj časa med letoma. Ko sva priletela v KL iz Dubaja sva imela pred letom v Indonezijo »kar« 3 ure časa. To bi moralo zadostovati za vse letališke procese, sem mislila/upala. Ponavadi je. Toda, kako sem se motila. Komaj sva ujela let. Tako hitro kot sem hodila – že skoraj tekla – po malezijskem letališču, nisem že odkar sem preživela možgansko kap pred skoraj šestimi leti. A se je izplačalo, saj nisva zamudila leta. No, okence za oddajo prtljage se je že zaprlo, a je prijazna gospa še vzela najina ogromna nahrbtnika. Priznam, zaskrbelo me je, da nahrbtnika ne bosta našla pot na pravo letalo. »Kaj naj tri tedne brez prtljage,« mi je šlo po mislih. A dolgo nisem morala premišljevati, teči je bilo treba dalje. Če se znajdete v podobni situaciji, par nasvetov …:  kot prvo, vedite, da sta v Kuala Lumpurju dve različni letališči – eno, na katerem je terminal le za prihode in drugo zgolj za odhode. Da, povezani sta z brezplačnim prevozom, a vožnja med njima vzame nekaj dragocenega časa. Drugič; pri prihodu v Malezijo vas čaka pregled emigracijske carine. To je pomenilo čakanje v dolgi vrsti. Če ne bi težje hodila, naju carinik verjetno ne bi pustil prehiteti vrste, in bi najbrž zamudila let. Na srečo sva ga za las ujela. Na poti domov nisva rabila tako skrbeti in hiteti, saj sva v Kuala Lumpurju preživela dva dneva. Najcenejša pot iz letališča v središče je z avtobusom. Če si ne morete privoščiti 45-minutne vožnje, je najhitrejša opcija vlak. Ko prispete v to kaotično metropolo, priporočam uporabo avtobusov oziroma vlakov, saj je ugodno, povezave pa so dokaj dobre. V nadaljevanju najdete moja priporočila, kaj si ogledati v mestu.

Najprej, ne smete in v bistvu ne morete spregledati stolpa Petronas. Stolpa, ki segata 452 metrov visoko, sta nekoč veljala za najvišji zgradbi na svetu. Povezana sta v 41. in 42. nadstropju, v njiju pa ima sedež podjetje Petronas. Stolpa Petronas sta priljubljen fotografski motiv. Pred njimi ob fontani se zato nahajajo trume turistov, ki ju želijo ujeti v objektiv.

Najboljši pogled na stolpa Petronas je iz še druge ikonične zgradbe, ki krasi podobo Kuala Lumpurja. Ob stolpoma Petronas je stolp Menara KL najbolj prepoznavna in priljubljena znamenitost velemesta. Stolp je visok kar 421 metrov, zgrajen pa je bil leta 1994. Ponuja najbolj spektakularen pogled na mesto. Čeprav je cena za sprehod v višavah nekoliko visoka, je, zaupajte mi, vredno. Ne kupite vstopnice zgolj za opazovanje razgleda v zastekljenem nadstropju (observation deck), ampak plačajte nekoliko več in se sprehodite po najvišji razgledni ploščadi. Razgled na Kuala Lumpur je veličasten čez dan, še bolj neverjeten pa je, ko se stemni in lahko občudujete luči, ki se svetlikajo. No, v bistvu v velemestu zaradi soja vseh luči ni nikoli popolne teme. Na stolp sva se povzpela pozno popoldne, videla mesto v sončni svetlobi, na njem preživela par ur in dočakala, da je padla »tema«. Tako nisva rabila plačati dvakrat. Na razgledni ploščadi najbolj pogumni lahko stopite še korak dlje v steklen »zaboj« z zastekljenimi tlemi. Če imate strah pred višino, ne priporočam, da stopite vanj, saj zaboj visi visoko nad tlemi. Steklena tla pa nudijo edinstven pogled na mesto spodaj s ptičje perspektive. Sama se višine ne bojim, vendar mi je srce močneje bilo, ko sem stala na steklu tristo metrov nad tlemi.

Azija privlači turiste zaradi neverjetne narave in čudovite kulture, mnogi pa jo obiščejo tudi zaradi okusne kulinarike, ki je poleg dobrega okusa tudi cenovno dostopna. V Kuala Lumpurju priporočam, da se ustavite na Jalan Alor-ju – kar se tiče hrane eni najbolj znanih cest v mestu. Nahaja se takoj za Bukit Bintang-om in le kratek sprehod vstran od Changkat Bukit Bintang-a. Ker je Kuala Lumpur nekakšen talilni lonec, se pestrost kultur pozna tudi na kulinariki. Raj za vse »fudije«.

 

V kolikor vam čas dopušča, se z vlakom zapeljite severno iz mesta in obiščite najpopularnejšo turistično znamenitost v Kuala Lumpurju. Čarobne jame Batu so v bistvu apnenčasti hrib, ki ga sestavljajo tri glavne jame in mnogo manjših. V tem sto let starem templju se nahajajo hindujski kipi. Povzpnite se po številnih stopnicah in občudujte apnenčaste formacije stare okoli 400 milijonov let. Poleg neverjetnih umetnin, ki jih je oblikovala narava, je tempelj velikega pomena za hindujce. Še nasvet; pazite se opic, ki skačejo, v bistvu norijo okoli jam.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s