Čari žepne države

160 kvadratnih kilometrov.

Velikost celotne države. Da, države. Natančneje, šeste najmanjše na svetu. Ker prihajam iz Slovenije, vem, da se pogosto čudovite stvari skrivajo v majhnih stekleničkah. Ali v tem primeru, v majhnih državicah.

Lihtenštajn je gorska kneževina, stisnjena med Švico in Avstrijo. Kljub velikosti (meri zgolj 25 km v dolžino in 12 km v širino) država premore pravljično pokrajino. Skrita je globoko v Alpah, poleg mogočnih gora, jo krasijo tudi gradovi. Obkroženost z veličastnimi gorami človeku daje občutek majhnosti. Med prečkanjem državice priporočam, da se za dan ali dva ustavite v Vaduzu. Majhni, prijetni prestolnici, kjer prevladuje sproščeno vzdušje.

Kraljeva družina kneževini vlada že od leta 1719. Bivajo v gradu na hribu v Vaduzu. Grad predstavlja tudi najpogosteje fotografirano podobo v državi. Viden je že od daleč in ko se približuješ prestolnici, se pogled najprej ustavi na njem. Ker gre za zasebno rezidenco, si notranjosti žal ni mogoče ogledati. Kljub temu je vredno vzpona na hrib, saj ponuja razglede na dolino reke Ren.

Grad Gutenberg je naslednja znamenitost, ki jo je vredno ujeti v fotografski objektiv. Nastanek gradu sega vse v Bronasto dobo, nahaja pa se južno od Vaduza.

Lihtenštajn sicer ni bila najina končna destinacija, zgolj kratka postojanka pred Švico. Priznam, razlog, da sva si ogledala to mirno žepno državo, je bil tudi, če ne predvsem (rad poudari Luka) odkljukati še eno državo na seznamu obiskanih. Kakorkoli, bilo je vredno dvodnevnega postanka. Pogled na obkrožujoče Alpe te navdihne. V Vaduzu ne boste našli vrveža, je pa idealna prestolnica za željne miru in tišine. Če želite raziskati gorske poti, podaljšajte obisk na več dni.

V Bližini prestolnice vas samo Ren in kratek sprehod čez mostove loči od Švice. Najznamenitejši in najlepši je stari leseni most (Alte Rheinbrücke). Ta rustikalni most v dolžino meri 135 metrov, zgrajen je bil leta 1901 in je edini ohranjen leseni most, ki povezuje državi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s