Dežela javorjevega sirupa

Na zasneženo marčevo jutro sva prečkali kanadsko mejo in prispeli na avtobusno postajo Niagara Falls. Niagara Falls, Ontario se nahajajo čez reko od mesta Niagara Falls, New York. Najmogočnejši slapovi Severne Amerike so med obema bratskima mestoma. Kanadska stran ponuja najlepše razglede na slapove in je tudi bolj turistično usmerjena kot mesto na ameriški strani.

Ker sva utrujeni od nočne vožnje, se odločiva najprej posladkati s puhastimi kanadskimi palačinkami. Mnjami, kako je slasten javorjev sirup. Preden zapustiva celino, si seveda tudi kupiva to tekoče zlato. Po kavi in s polnimi trebuhi sva nared za raziskovanje tega čudeža narave. Turistično so slapovi izjemno pomembni. Ob panoramskih ogledih slovijo predvsem ogledi na ladjicah, ki obiskovalce popeljejo v neposredno bližino slapov, kjer jih izdatno namoči vodni pršec. Čeprav so pozno pozimi slapovi bili zamrznjeni, je pogled še vedno spektakularen. Vodnega prša sicer nisva občutili, saj ladjica po zamrznjeni reki ne pluje, vseeno pa sva na razgledni ploščadi dobili občutek teh mogočnih slapov.

Naslednja postaja je bila prestolnica Ontaria, hip mesto Toronto. Odločili sva se privarčevati nekaj denarja in preizkusili brezplačno nočitev preko spletnega portala Couch surfing (princip, kjer brez plačila lahko prenočiš pri domačinu, ki te je za nekaj dni pripravljen gostiti). Spoznali sva najino gostiteljico Jennifer, ki nama je razkazala mesto. Je zabavno in zanimivo, a dobili sva vtis, da je Toronto nekakšna kanadska manjša verzija New Yorka. V Torontu priporočam ogled barvitega Kensigton Marketa, trga z rabljenimi stvarmi in prepoznavnega kot multikulturna soseska. Zvečer sva se povzpeli na več kot 500 metrov visok stolp CN. Z razgledne ploščadi lahko vidiš prostranost mesta in vse luči Toronta. Ne se pozabiti sprehoditi po ulici Yonge, najslavnejši ulici Toronta, saj gre za najdaljšo ulico na svetu z dolžino 1896 kilometrov, vsaj tako je vpisano v betonu. Ogledali sva si še »grad« Casa Loma, kar po špansko pomeni hiša na hribu. Casa Loma je zgrajena v gotskem stilu z vrtovi, danes pa je spremenjena v muzej in je pogosto obiskana znamenitost v Torontu.

Po nekaj dneh raziskovanja Toronta, sva se ustavili v kanadski prestolnici Ottawi. Mesto najbolj očara z mogočnim parlamentom. Med ogledom zgradbe, v kateri se nahaja kanadski parlament, lahko občuduješ impresivno in izjemno arhitekturo. Tri dni sva prenočili v hostlu, ki je v bistvu kar prenovljen star zapor, ki je pred 150. leti »gostil« zapornike, zdaj pa turistom ponuja nočitve v prenovljenih zapornih celicah. Če ste ljubitelji verige Starbuck, si v Kanadi privoščite kolaček in kavico v Tim Horton’s – kanadski različici ameriške verige kavarn.

Najina zadnja postaja pred vrnitvijo na Staro celino je bil Montreal, Quebec. Tudi tam sva nočili pri gostiteljici s pomočjo portala http://www.couchsurfing.com. Montreal je moj najljubši. Morda zaradi močnega vpliva Francije spominja na Evropo in dom. Ta preplet francosko – angleških komponent da mestu edinstveno dinamiko. Montreal je z 250. gledališči in plesnimi podjetji ter z več kot 90. festivali kulturna prestolnica Kanade. Je kos stare Evrope prepleten z modernim stilom. Če se znajdete v tem impresivnem mestu, je obvezen obisk bazilike Notre Dame, sprehodite se na goro Mont Royal, ki ponuja krasne razglede na mesto, vsi kulinarični navdušenci pa poskusite Poutine – kanadsko tradicionalno jed, sestavljeno iz pomfrita, sirnih grudic in svetlo rjave omake, noter pa lahko namečeš ostale dodatke, recimo nastrgano svinjino ali slanino.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s