Deset krajev, ki jih med obiskom Toskane ne smete izpustiti

Med obiskom Toskane, želiš videti čim več. V tem romantičnem okolju lahko preživiš teden, dva, mesec ali leto in še ne želiš oditi. Ker imam ta privilegij, da živim blizu Italije, sva lahko Toskanske hribe in pristne vasice raziskovala z lastnim avtom. V dveh tednih sva prevozila okoli dva tisoč kilometrov. Kljub temu si je možno pokrajino ogledati v krajšem času. Zaradi invalidnosti si raje vzamem več časa za raziskovanje novih krajev v lastnem ritmu in s počitkom, ko ga potrebujem. To je moj vodič po Toskani, Italija. Še opomba, če ste lastnik parkirne karte za invalide, je parkiranje v Italiji brezplačno (na žalost sem to izvedela šele zadnji dan potovanja).

Toskana se nahaja v centralni Italiji in se razteza od Apeninov do Tirenskega morja. Zaradi raznolike, prekrasne pokrajine, umetnostne dediščine in posebnih vasi je Toskana izredno priljubljena. Srednjeveške vasi, zgodovinska mesta, gradovi, trdnjave, cerkve, čudovite opatije so razpršene po vsej Toskani. Slikovita pokrajina je dih jemajoča pomladi, ko so hribi pokriti v različnih odtenkih zelene, občudujete lahko divje cvetje, cvetoča drevesa in vrtove. Pomlad in Toskana gresta z roko v roki. Pomlad je najboljši čas za obisk te italijanske pokrajine, saj so temperature že prijetne, vendar ne previsoke, kot v avgustu. Ne samo, da vam ne bo prevroče, v aprilu ali maju se boste tudi izognili množici turistov. Toskana je v vseh letnih časih zelo obiskana, a poleti je najbolj oblegana. Prednost poletja v Toskani je občudovanje tipičnih palet barv italijanske pokrajine: svetlo rumena, rjava, modra in temno zelena. Če v Toskani pričakujete neskončna polja sončnic, s soncem obarvane bale sena na poljih, je poletje pravi čas za potovanje v to romantično regijo. Moj nasvet, ko potujete po Toskani je, da se sprostite, upočasnite in preprosto uživate v smešno lepem podeželju, saj so ceste vijugaste, mesta in vasi pa zaspane.

 

  1. Firence

V tem glavnem mestu Toskane se je rodila renesansa in spremenila način, kako vidimo svet. Sprehod ob reki Arno ponuja čudovit razgled. Firence so presenetljivo majhno mesto, a še vedno ponujajo veliko za odkriti. Zibelka renesanse in množice turistov, ki želijo biti priča najboljši svetovni umetnosti, Firence, so magnetno, romantično in turistično oblegano mesto. Od renesanse se skorajda niso spremenile. Firence so ene od najpomembnejših umetniških mest v Evropi. Freske Giotta, Michelangelov David, slike Botticelli-a, Leonarda da Vinci-ja in mnogi drugi velikani v galeriji Uffizi. Najbolj priljubljene in pomembne znamenitosti v Firencah vključujejo katedralo, krstilnico, galerijo Uffizi in Bargello. Sprehodite se po nekaj najstarejših ulicah, dokler ne zaidete do reke Arno in prečkate Ponte Vecchio. Obisk Firenc ni popoln brez hoje preko tega najstarejšega mostu v mestu. Prav tako ne morete zgrešiti katedrale. Ta velikanska zgradba se bohoti s 114 metri in je bila grajena kar 140 let. Ko boste v Firencah, v Toskani, ali bolje na sploh v Italiji, si morate privoščiti okusen in slaven sladoled. Vendar se pripravite plačati malo več.

 

 

 

  1. Pisa

 Mesto dolguje slavo poševnemu stolpu. Pisa je v bistvu znana zaradi ponesrečenega arhitekturnega projekta. Poševni stolp v Pisi je visok 60 metrov in se je do leta 1990 nagibal pod kotom okoli deset stopinj. Prebivalci Pise trdijo, da je Trg Čudes med najlepšimi mestnimi prostori na svetu. Zelene prostorne trate nudijo krasno kuliso Katedrali, Krstilnici, ki je podobna kolačku in, seveda, stolpu. Vse oči so oprte zvoniku, znanemu kot Poševnemu stolpu. Na stotine ljudi se fotografira tako, da ga navidezno podpirajo. Dolga »kača« pred vhodom v stolp, v bistvu že pred samo prodajalno vstopnic, naju odvrne od vzpona na vrh stolpa. Tako ga občudujeva le od zunaj.

 

 

  1. Pienza

 Majhna vasica na jugu Toskane je »kamen renesančnega urbanizma«. To idilično mesto Renesanse je ustvaril velik humanist Enea Silvio Piccolomini, kasneje bolj znan kot papež Pius II. Vasica je bila leta 1996 razglašena za Svetovno dediščino. Pienza je romantičen kraj zaradi ulic z ljubkimi imeni. Sprehodite se lahko namreč po Via dell’ Amore (ulica ljubezni) in Via del Bacio (ulica poljubov). Če ste v romantičnem razpoloženju, priporočam obisk. Pienza je »micena« – samo devet ulic dolga in tri ulice široka – in je obkrožena z srednjeveškimi zidovi. Vasica leži v čudoviti pokrajini Val d’Orcia sredi valovitih hribov. Njena lokacija je strateška, saj stoji na vrhu hriba in nudi neverjetne razglede. Razgledi na pokrajino so res očarljivi, zlahka se zaljubiš v Val d’ Orcio in njene slikovite vasice. Med razgledom na pokrajino si priča čudovitemu spektaklu za oči: zeleni, s soncem obsijani griči, stari hrasti, slikoviti oljčni nasadi, podeželske vijugaste ceste, ki vodijo med vinogradi in samotne ciprese, ki na vrhu gričev kljubujejo vetru. Ko se voziš po pokrajini, dobiš občutek, da si že bil tam. Pokrajina je večkrat upodobljena na slikah in občutek imaš, da je platno oživelo.

 

 

 

  1. Cortona

 Cortona je majhno, a zanimivo mesto, s pogledom na dolino in jezero Trasimeno. Mesto je obdano s kamnitim obzidjem in sedi 600 metrov visoko na hribu. Je eno od najstarejših mest na hribu v Toskani in je bilo omenjeno v knjigi Francisa Meyes-a Pod Toskanskim soncem. Srednjeveške ulice Cortone nudijo prijetno raziskovanje, sprehod ob srednjeveškem obzidju pa vas nagradi s čudovitim razgledom na podeželje.

Odločila sva se, da se razvajava v pravi Toskanski pravljici in sva si privoščila nočitev v ljubki vili iz 17. stoletja. Relais Villa Baldelli očara z vrhunsko notranjostjo, impresivnim zunanjim dvoriščem in ponuja čudovit pogled na Cortono, ki se nahaja na bližnjem hribu. Razkošje naju je stalo sto evrov za noč, seveda pa obstajajo cenejši hoteli in vile.

 

5., 6. in 7.   Montalcino, Montepulciano in Monteriggioni

 Toskana je najlepša prav s svojimi manjšimi zgodovinskimi vasmi na gričih. In od vseh takšnih krajev v pokrajini, Montalcino, Montepulciano in Monteriggioni najbolj prepričajo. Druga mesta, kot Siena in San Gimignano, so morda bolj znana in nekoliko bolj turistična, a pravi čar Toskane najdeš v teh manjših čudovitih vaseh. Od vseh omenjenih vasi, je Montepulciano največji. Vse tri vasi pa so odlične za sprehod med labirintom očarljivih trgovin z umetnostjo in obrtjo, kavarn, restavracij in vinskih barov. Predvsem pa vse omogočajo opazovanje prekrasne in slikovite pokrajine.

Montalcino je klasična pravljična vasica na vrhu toskanskega hriba, ki je obkrožena s srednjeveškimi zidovi, nanjo pa pazi mogočni grad. Je vasica vina in umetnosti; v njenem zgodovinskem jedru prevladuje trdnjava iz 14. stoletja. Razgledi s trdnjave na pokrajino Val d’Orcia so spektakularni. Ne spreglejte visokega stolpa z uro, ki krasi mestno hišo. Kamnite ulice v Montalcinu so nadvse očarljive.

 

 

Montepulciano ukazovalno stoji na vrhu hriba in zdi se, kot da je ga je tja namestil krajinski slikar. Ozke kamnite ulice so očarljive, Piazza Grande je srce Montepulciana, najbolje se začuti utrip kraja s sprehodom po kamnitih poteh. Ko boste v Montepulcianu, lahko uživate v čudovitem razgledu na okoliško, z vinogradi pokrito pokrajino. Montepulciano je služil kot filmski set za drugi del vampirske sage Twilight New Moon.

 

Monteriggioni je še eno srednjeveško obzidno mesto, ki se varno skriva za 14. stolpi in krožnim zidom, dolgim okoli 570 metrov. Po obzidju se je možno sprehoditi in uživati v prečudovitem pogledu na toskanske griče. Krožno obzidje je bilo v večini zgrajeno v 13. stoletju, fasada zidu je še vedno izjemno ohranjena, kar dela mesto še posebej posebno. Ko stopaš po tem zgodovinskem spomeniku te ponese več stoletij nazaj in lahko vidiš, zakaj mnogi strokovnjaki opisujejo Monteriggioni kot enega med najboljših primerov srednjeveške vasi v Italiji.

  1. Siena

 Znano srednjeveško mesto, Siena je najbolj poznano po poletnih konjskih dirkah, imenovanih Palio. Če niste v mestu v času dirke, boste vseeno odkrili mnogo zakladov, ki jih Siena nudi. Je očarljivo mesto, s tlakovanimi ulicami in visokimi, starimi zgradbami. Najbolj opazen je trg Piazza del Campo. Je srce Siene in dom Pali-u, obdan je z zgodovinskimi stavbami, kot so izredna Palazzo Publico in stolp Mangia. Trg že vse od 12. stoletja predstavlja družbeni center Siene. Veličasten pločnik Campa deluje kot preproga, katero študenti in turisti izkoristijo za piknik in sprostitev, kavarne in restavracije okoli trga pa so najbolj priljubljeno mesto za uživanje v aperitivu ali kosilu. Ker sva v Sieni naredila le kratek postanek in sva bila utrujena od poti, si je nisva mogla ogledati v celoti. Kljub temu očara. Arhitektura je čudovita, zastave, ki krasijo ulice, so lep dodatek mestu.

 

 

  1. Volterra

 Z zidom obdano etruščansko mesto Volterra je eno med najbolj osupljivimi mesti na hribu v Toskani. Počiva na skalnem griču na približno550 metrov nadmorske višine. To slikovito mesto je bilo za turiste bolj ali manj neznano vse do serije Somrak, čeprav so bili prizori, kot že omenjeno, dejansko posneti v Montepulcianu. V fotogenični Volterri boste našli najstarejšo mestno hišo v Toskani, Palazzo dei Priori. Če vas zanimajo Etruščani, obiščite etruščanski muzej, ne izpustite tudi 2000 let starega rimskega gledališča. Toskana, oziroma Italijanska kuhinja je okusna povsod (absolutno moja najljubša), ampak v Volterri sem poskusila najboljše njoke z žajbljem in maslom – njami.

 

 

  1. San Gimignano

 San Gimignano očara s tlakovanimi ulicami, keramičnimi trgovinami in prijetnimi restavracijami. Mesto je zaradi številnih stolpov vidno že v daljavi. 13 od 12 stolpov, ki so se ohranili iz 14. stoletja dajejo občutek ujetosti v času, hoja po ulicah San Gimignana te ponese v srednji vek. Stari vodnjaki in fontane popestrijo mesto, glavna znamenitost mesta pa so njegova arhitektura, vzdušje in, seveda, edinstveni stolpi, zaradi katerih je San Gimignano očarljiva in popularna destinacija. Ne preseneča, da je zgodovinsko središče mesta uvrščeno na UNESCOV seznam svetovne kulturne dediščine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s