Vikend oddih v Bratislavi

Bratislava, glavno mesto Slovaške, se nahaja ob mogočni reki Donavi in v bližini dveh drugih velikih evropskih prestolnicah. Je približno 60 km oddaljena od avstrijskega Dunaja in okoli 200 km od Madžarske Budimpešte.

Bratislava leži ob lepi Donavi, verjetno najpomembnejši reki v Srednji Evropi. In ne, reka ni bila poimenovana po valčku Johanna Straussa, obratno. Strauss naj bi prve melodije znamenitega valčka sestavljal prav v Bratislavi leta 1852. Pot z avtomobilom naju je peljala iz Slovenije mimo Avstrije in le nekaj minut od Avstrijsko Slovaške meje sva prispela v Bratislavo. Za to pot potrebujete le Avstrijsko vinjeto, Bratislavo lahko kot prvič dosežete na navadni cesti in drugič je avtocesta znotraj prestolnice brezplačna. V Bratislavi sva preživela tri dni in moram reči, da je ta »majhna«, a šarmantna prestolnica naredila velik vtis name.

 Bratislava je staro evropsko mesto, polno značaja, z lepo obnovljeno zgodovinsko četrtjo. Njeno srednjeveško Staro mesto očara z ozkimi, vijugastimi ulicami, zgodovinskimi cerkvami in stavbami ter z gradom, ki krasi vrh hriba.Če rezervirate sobo zunaj starega mestnega jedra, kar priporočam, v kolikor ne želite zapraviti preveč, se do centra peljite s tramvajem, avtobusom ali celo odpravite peš. Midva sva bivala v Hotelu Set, ki je od zgodovinskega centra oddaljen le 15 minut s tramvajem.

Očarljivo, majhno Staro mesto (Starý mesto) ima dva pomembna trga, Hlavne namestie (Glavni trg) in Hviezdoslavovo namestie (trg Hviezdoslav-a, poimenovan po Slovaškem pesniku). Sprehodite se po ozkih ulicah namenjenih pešcem med pastelno obarvanimi zgradbami iz 18. stoletja. Kamnite poti, vijugaste ulice, zgodovinske stavbe bodo pritegnile vašo pozornost med sprehodom po Starem mestu. Območje je polno lokalov, restavracij, hotelov in udobnih kavarn. Privoščite si kavo, čaj ali uživate v torti v Urban Bistro ali Urban House. Tam sem se ustavila večkrat.

Med hojo po ozkih ulicah boste opazili veliko različnih domiselnih kipov. Te bronaste spomenike so dodali, da bi dodali nekaj humorja in življenja v komunistično arhitekturo. Mesto so popestrili na primer s kipom Napoleona, fotografa, moškega, ki prihaja iz kanalizacije. Odlična izhodiščna točka za ogled mesta so vrata St Michaels. So edina preostala vrata srednjeveškega mestnega obzidja. Vrata so najstarejša zgradba v Bratislavi, danes pa služijo kot muzej in razgledna točka.

Čeprav vas bo sprehod po Starem mestu navdušil, so bele stene Bratislavskega gradu tiste, ki bodo pritegnile vaš pogled. Bratislavský Hrad je bil zgrajen okoli 9. stoletja in vse do danes ostaja osrednja zgradba. Obisk Bratislave ni popoln brez vzpona na vrh hriba do bele zgradbe. Porabili boste nekje 10-15 minut hoje do vhoda v grad, obstajajo pa tri različna vrata (Sigmundova, Dunajska in Nikolajeva vrata). Če si ne želite ogledati notranjosti gradu, uživajte v impresivnem razgledu z vrha hriba. Videli boste srednjeveške strehe Starega mesta in reko Donavo, ki se vije skozi mesto.

Nato se sprehodite ob drugi najdaljši evropski reki, ki mirno teče ob središču Bratislave. Ob obeh bregovih reke se nahaja sprehajalna pot. Najbolje si reko in mesto v celoti ogledate, če prečkate most SNP (most Slovaške narodne vstaje) oziroma UFO most. Na vrhu mostu je v delu UFO se nahajata restavracija in razgledna ploščad, ki zagotavlja neverjeten pogled na Bratislavo, vključno z gradom in Petržalko (največji predel mesta).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s